De laatste sporen op de Leien zijn gelegd

Italiëlei
- 10 Mei 2019

De sporen op de Antwerpse Leien zijn compleet. De aannemer heeft vandaag het laatste stukje ontbrekend spoor tussen de Italiëlei en de Kipdorpbrug gelegd. Als alles volgens planning verloopt dan rijdt tram 1 dit najaar over de Leien.

Vandaag werd op de Antwerpse Leien het laatste stukje ontbrekend tramspoor gelegd, ter hoogte van de Kipdorpbrug. Dit spoor vervolledigt de bocht van de Italiëlei naar de Kipdorpbrug en vormt het sluitstuk van de tramwerken op de Leien. Zo kan de tram dit najaar vanop de park-and-ride Luchtbal over de Leien naar het Vlinderpaleis en voort naar knooppunt Zuid rijden. Ook gaat het premetrostation Opera terug open in het najaar. 

De eindsprint voor de laatste spoorwerken werd eerder dit voorjaar ingezet met de plaatsing van de trambrug over de historische Kipdorpsite. Volgens Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van De Lijn, vormt de trambrug een belangrijke en complexe schakel in het netwerk. “Vanaf de brug kan de tram namelijk alle richtingen uit: naar de Franklin Rooseveltplaats, het Operaplein of de Melkmarkt. In die complexiteit zat meteen ook de technische uitdaging van de brug. Enerzijds moest ze luchtig en transparant zijn zodat de historische site zichtbaar bleef. Anderzijds moest ze robuust genoeg zijn om de tramwissels en alle technieken om de wissels en seinen te bedienen te herbergen.”

Vier nieuwe haltes over 2 kilometer

In totaal legde de Noorderlijn op de Leien tussen de Louisa-Marialei en de Noorderplaats in elke richting ongeveer 2 kilometer tramsporen aan. Op de Leien komen er ook 4 nieuwe haltes bij: Operaplein, Kipdorp, Paardenmarkt en Noorderplaats.

De halte Operaplein biedt heel wat overstapmogelijkheden. Ze ligt niet alleen op wandelafstand van het station Antwerpen-Centraal, maar geeft via premetrostation Opera ook aansluiting op de ondergrondse tramlijnen (3, 5, 8, 9, 10 en 15) richting Centraal Station, Linkeroever, Borgerhout, Deurne, Merksem, Wijnegem, Wommelgem, Berchem, Mortsel, Boechout of Hoboken. Net als bij premetrostation Astrid passeert hier bijna de helft van de Antwerpse tramlijnen.

Testritten en ingebruikname nieuwe lijnen

Deze zomer start De Lijn met de testritten op het traject. Als alles goed verloopt, rijdt dit najaar de tram van de park-and-ride Luchtbal via de Leien naar station Zuid. Ook de tramlijn naar het Havenhuis gaat dan in gebruik.

 

“De werken zitten stilaan in de laatste rechte lijn”, weet schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “Dit najaar is een belangrijk moment voor zowel de stad als de bewoners van de Leien. Voor het eerst in meer dan 50 jaar is er dan opnieuw een tramverbinding tussen het noorden en het zuiden van de stad over de Leien. Bovendien gaat volgens de huidige planning premetrostation Opera in diezelfde periode weer open voor reizigers en wordt de heropbouw van de archeologische site Kipdorp afgerond. Het einde van de openhartoperatie van de stad komt dus geleidelijk aan in zicht.”

 

De komende weken en maanden vinden de laatste werken aan de afstelling en de technieken van de tramsporen plaats. In augustus zijn er dan de laatste spoorwerken van het hele project Noorderlijn, waarbij de aannemer de sporen van de Franklin Rooseveltplaats op de bestaande tramsporen van de trambedding in de Gemeentestraat aansluit.

De spoorwerken in cijfers