Live verkeerssituatie 6 juni

Algemeen
- 6 Jun 2017

Volg hier de laatste updates over de verkeerssituaties tijdens de eerste werkdag van de 'knip' van de Leien.

UPDATE 18:15 - Evaluatie avondspits

De avondspits in Antwerpen was bijzonder atypisch. Naast de werken aan de Leien zorgden ook de gedeeltelijke instorting van een gebouw in de Carnotstraat, het slechte weer en twee ongevallen op de Ring ervoor dat de uittocht vanavond moeizaam verliep. Het verkeer op de Leien zelf boven en onder de knip verliep vandaag wel redelijk vlot.
Hoe het verkeer de volgende dagen zal verlopen, is op basis van het beeld dat we vandaag zagen moeilijk in te schatten. Daarom zal de verkeersstroom de komende dagen opnieuw nauwlettend worden opgevolgd.

Aan pendelaars wordt aangeraden om zoveel mogelijk buiten de spitsuren te rijden, gebruik te maken van de Antwerpse Ring en Singel, of om via de Park & Rides en het openbaar vervoer naar de binnenstad te komen. Op die manier vermindert de verkeersdruk op de Charles De Costerlaan, de Waaslandtunnel en de Tunnelplaats. Zo is er meer ruimte voor het lokaal verkeer in en vanuit Linkeroever.

UPDATE 17:00

De avondspits in Antwerpen is volop op gang gekomen. De belangrijkste knelpunten zijn de Kaaien richting zuiden de omgeving van de Straatsburgbrug richting Noorderlaan. De uittocht wordt bemoeilijkt door twee ongevallen aan de Kennedytunnel op de E17 in Zwijndrecht richting Antwerpen, en op de Ring richting Gent ter hoogte van de afrit Centrum Zuid. Deze ongevallen zorgen voor extra drukte op het stedelijk wegennet.

Daarnaast zorgt de instorting van een gebouw op de Carnotstraat voor vertragingen op de uittocht staduitwaarts richting Oost, omdat zowel het auto- tram-, als busverkeer daar stilgelegd werd. Verder loopt het busverkeer van en naar het noorden vertraging op doordat er een auto tegen de busslagboom is gereden in de Van Maerlantstraat.

UPDATE 15:00 - Gebouw stort in aan Carnotstraat - verkeer omgeleid

Rond 14 uur stortte een gebouw door verbouwingswerken deels in aan de Carnotstraat. Dit heeft gevolgen voor het verkeer en het openbaar vervoer. Om de stabiliteit van het gebouw na te gaan werd beslist om het verkeer te onderbreken tussen de Ommeganckstraat en de Dambruggestraat. Wagens volgen lokaal een omleiding via de Van Schoonhovenstraat, Lange Beeldekensstraat en, de Kerkstraat. Fietsers worden omgeleid via de Dambruggestraat, Offerandestraat en Bisschopstraat.

Ook de trams bovengronds, lijnen 11 en 12, rijden niet. Daar is op vraag van de brandweer de stroom van de bovenleiding afgezet. Ondergronds kunnen reizigers wel gebruik maken van tram 8, 10 en 24. Bussen worden omgeleid via de Plantin en Moretuslei.

UPDATE 12:30 - Verkeerssituatie Linkeroever

Deze ochtend vormden er zich door de doseringen aan de verkeerslichten op Linkeroever lange files richting de Waaslandtunnel. We roepen doorgaand verkeer, dat niet Linkeroever als bestemming heeft, op om gebruik te maken van de Kennedytunnel en de Liefkenshoektunnel. Zo kunnen bewoners en mensen die op Linkeroever werken vlotter op hun bestemming bereiken.

UPDATE 11:00 - Afrit Linkeroever en Merksem terug open

Afrit Linkeroever is terug open en de drukte neemt af aan de waaslandtunnel. Afrit Merksem is ondertussen vrij, het is niet langer nodig om rond te rijden via Ekeren. Er is nog voldoende plaats op de P+R's rond Antwerpen om vlot naar het centrum door te reizen.

UPDATE 10:00 - Evaluatie ochtendspits

Op de eerste werkdag na de knip van de Leien viel vooral op dat het verkeer in de binnenstad meeviel. In enkele straten, zoals in de Quellinstraat, werden langere wachttijden dan normaal opgetekend.
Het verkeer van buiten de stad op Linkeroever en in het noorden van Antwerpen ondervond, zoals verwacht, wel behoorlijk wat hinder. Daarom moesten sommige afritten van de Ring tijdelijk afgesloten worden.

Wat opviel, is dat veel bestuurders de stad bereikten via de juiste toegangspoort. Dit betekent dat de boodschap van Slim naar Antwerpen werd opgepikt. Ook de komende dagen en weken blijft het belangrijk om, als je met de auto komt, de stad via de juiste toegangspoort binnen te rijden en de signalisatie op de Ring te volgen naar Centrum Noord, Centrum Oost en Centrum Zuid. We moedigen de bestuurders dan ook aan om dit consequent te blijven doen, maar zeker ook andere vervoersmodi te overwegen of over te stappen op de verschillende P+R’s. 

Ook andere vervoersmiddelen werden frequenter gebruikt dan anders. NMBS en De Lijn gaven door dat zij een stijging zagen in het gebruik. Aan de Rooseveltplaats begeleidden lijntoezichters passagiers naar de juiste opstapplaats. Het kwadrant voor de Opera ging dit weekend immers mee in werf.

UPDATE 8:45 - Vermijd afrit Merksem + Bolivartunnel even afgesloten

In het noorden van Antwerpen is het momenteel heel druk op de afritten Merksem komende uit richtingen Nederland en Gent. Verkeer richting Antwerpen kiest best afrit Ekeren op de A12 richting Bergen-op-Zoom om zo via de Noorderlaan het stadscentrum te bereiken.

Op de ring richting Gent zal de afslag naar de Bolivartunnel op de afrit Antwerpen Zuid even afgesloten worden. Niet omwille van problemen op de Zuiderleien, maar wel wanneer er filevorming dreigt te ontstaan op de ring. Verkeer vanuit Nederland kan dan de afrit Hoboken nemen en dan verder de Singel volgen.

UPDATE 7:30 - Afrit 7 richting Waaslandtunnel afgesloten

De ochtendspits is vanmorgen zonder veel grote problemen van start gegaan. Er is enkel extra filevorming op Linkeroever ter hoogte van de Halewijnlaan en Charles de Costerlaan richting Waaslandtunnel en stadscentrum. Daarom is besloten om de afrit 7 komende van E17 richting Waaslandtunnel af te sluiten. De Liefkenshoektunnel blijft wel bereikbaar.Zo is het mogelijk om een vlotte beweging naar het noorden van Antwerpen te maken. Voor bewegingen richting stadscentrum raden we aan om de E17 en Kennedytunnel te nemen en vervolgens de signalisatie op de ring te volgen. Automobilisten worden aangeraden om op P+R’s in de ruime omgeving van Linkeroever over te stappen op openbaar vervoer.

In de stad zelf is het druk ter hoogte van de Quellinstraat, de parallelstraat van de Leien, richting noord. Automobilisten kunnen het stadscentrum best vermijden en binnen de stad is openbaar vervoer of fiets het aangewezen vervoersmiddel.

Wil je de situatie op de voet volgen? Kijk dan ook op de website www.slimnaarantwerpen.be