Round-up eerste week na start werken Operaplein

Algemeen
- 12 Jun 2017

Afgelopen maandag is de knip van de Leien ingezet. De impact die de knip heeft op het verkeer in en rond de stad was groot maar niet groter dan verwacht. De stad, de Lijn, Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en andere partners die betrokken zijn in de werken op het Operaplein volgden de situatie de afgelopen dagen op de voet en sturen bij waar mogelijk.

De stad en haar partners in deze grote werf evalueren de toestand constant en sturen bij waar mogelijk. Zo is gebleken dat de filedruk op de Charles De Costerlaan en de Halewijnlaan erg hoog was. Om de druk te verlichten, wordt bekeken of er een extra rijstrook kan vrijgemaakt worden op de ventwegen waar nu de bussen rijden. Dit om Linkeroever beter te ontsluiten voor de bewoners en voor een vlotter bereik van de P+R Linkeroever. Verkeer dat richting de Waaslandtunnel moet, blijft op de huidige rijstroken.

Daarnaast hadden bestuurders die aan de Koeikensgracht richting Leien gaan om zo de Paardenmarkt te bereiken, een te korte groentijd.  Nu blijkt dat er ruimte is voor een langere groentijd wordt deze vanaf volgende week ook effectief verdubbeld.

De Lijn: tramlijnen populair, nog voldoende reizigersplaatsen

Volgens De Lijn is de dienstverlening de eerste week na de knip goed verlopen. Uit observaties op het terrein blijkt dat het drukker is dan in gewone omstandigheden, maar er is nog voldoende plaats.

Vooral de tramlijnen zijn volgens De Lijn populair. De nieuwe tramlijnen 8 en 10 door de premetrotunnel onder de Frankrijklei worden al goed gebruikt. Ze verbinden Wommelgem en Wijnegem via het stadscentrum met het zuiden van de stad en Hoboken.

Op de Franklin Rooseveltplaats begeleidden controleurs de afgelopen dagen reizigers. Grote infoschermen maken bovendien duidelijk waar de reizigers hun bus kunnen vinden.

Ook De Lijn volgt de situatie op de voet en zette waar nodig al extra trams in. Dat was het geval op de lijnen 3 (Merksem-Zwijndrecht) en 5 (Wijnegem-Linkeroever).

Conclusie en advies voor de volgende weken

Aangezien er nog altijd plaats is op de P+R’s en op de parkings rond de stations in de ruime regio rond de stad, blijft de stad oproepen om maximaal gebruik te maken van de P+R’s aan de stadsrand en van de beschikbare treinverbindingen.