Start aanplanting nieuwe bomen Noorderlijn

Eilandje
- 18 Jan 2018

Sinds 18 januari zijn we gestart met het aanplanten van de bomen op het Eilandje. In totaal worden er 73 exemplaren geplant op de Sint-Laureiskaai, de Bataviastraat en de Dinantstraat. Na deze aanplant verhuizen we naar de Noorderlaan. Daar worden 460 bomen heraangeplant. Ook de Frankrijklei komt binnenkort aan bod.

De aanplant van de bomen op het Eilandje is in principe eind volgende week rond. Daar komt een mengeling van berken, wilgen, elzen, lindes, beuken, esdoorns en olmen. Op het Eilandje werden bij aanvang van de werken geen bomen gerooid. Aan de Londen-Amsterdamstraat moeten binnenkort wel enkele bomen gerooid worden voor de aanleg van de tramperrons. Daar zullen er na de aanleg een tiental nieuwe bomen geplant worden.

Nadat de bomen op het Eilandje geplant zijn, verhuizen de ploegen naar de Noorderlaan. Daar werden bij de start van de werken 440 bomen gerooid. Daar komen nu 4 bomenrijen voor in de plaats, met in totaal 460 bomen. Op de Noorderlaan gaat het om elzen, esdoorns, eiken en lindes.

Ook de Frankrijklei is binnenkort aan de beurt. Op de Frankrijklei en de Italiëlei moest de aannemer in totaal 358 bomen rooien. In totaal komen er 421 nieuwe bomen, 63 extra bomen dus. Op de Frankrijklei worden binnenkort de eerste 67 bomen terug aangeplant. Hier gaat het om platanen, dezelfde soort als bij de heraanleg van Leien Fase 1. De nieuwe bomen zijn groter, ze hebben bij aanplanting een stamomtrek van 50 à 60 cm (diameter van 15 à 20 cm) en de stammen zijn minstens 4 meter hoog alvorens de takken beginnen.