Tractiestation Straatsburgbrug krijgt vorm

Eilandje
- 8 Nov 2018

De afwerking van het tractiestation aan de Straatsburgbrug is volop aan de gang. Binnenkort kan je hier van het uitzicht op het Havenhuis komen genieten.

Van hoogspanning naar gelijkspanning

In een tractiestation wordt stroom omgezet in stroom die bruikbaar is voor de tram. Verschillende transformatoren zetten de hoogspanning (15000 Volt) die in het station binnenkomt om in gelijkspanning voor de tram (600 Volt). Het station zorgt ook voor de beveiliging van het bovenleidingsnet. Wanneer er sprake is van overbelasting of kortsluiting dan schakelt het de stroom uit. Net zoals je zekeringkast thuis.

Op het Antwerpse tramnet zijn er zo'n 36 tractiestations. Voor de Noorderlijn bouwden we er vier: Bataviastraat, Luchtbal, Tjalkstraat en Straatsburgbrug. Die laatste drie zijn architecturale pareltjes, beslist een kijkje waard.

Ah ja, wist je trouwens dat wanneer een tram vertrekt, de chauffeur geen "gas" maar tractie geeft? 

Tractiestation of uitkijkpunt?

Tractiestation Straatsburgbrug behuist niet alleen de technieken van De Lijn, maar fungeert ook als uitkijkpunt. Langs weerskanten van het station, kan je met de trap naar het dak van de constructie. Van daar uit heb je een prachtig zicht op het indrukwekkende havenhuis.